Kanchenzonga, Trekking in the Indian Himalayas

Yuksom is very near to the second highest mountain of the world: Kanchenzonga or as the local people call it: Sleeping Buddha. It’s more dan 8,5 kilometre high. The whole area is a beautifull national park.

donderdag 14 juli 2016

Slimme innovaties tijdens zesde editie zonnebootrace | News | Dutch Solar Challenge

Slimme innovaties tijdens zesde editie zonnebootrace | News | Dutch Solar Challenge

Slimme innovaties tijdens zesde editie zonnebootrace

Het team van TU Delft kreeg afgelopen woensdag de innovatieprijs uitgereikt voor de ‘inline draagvleugels’ waarmee ze als het ware op een schaats over het water scheren. Ze waren niet het enige team dat slimme innovaties had toegepast. Veel teams hadden slimme toepassingen gedaan en systemen ontwikkeld om hun boot sneller en duurzamer te laten varen. Hoofd Technische Commissie Joris Melkert kent alle boten en de technische snufjes. Hij nomineerde zes boten voor de innovatieprijs. Een overzicht.
A07 Sinnergy Solar Team uit Drachten werd genomineerd omdat ze een slimme oplossing bedachten om de motor beter te laten koelen. ‘Bij aanvang van de race kregen ze problemen met het pompje dat zorgt voor voldoende koelwater. Er stond onvoldoende druk op’, aldus Joris. Door aanpassingen te verrichten aan de toevoerslang kon de motor voldoende worden gekoeld. Hun oplossing was meteen zichtbaar want achteruit de boot kwam een straaltje water.                  
Het SDOG Racing Team (T61) uit Slochteren werd genomineerd omdat ze gebruikmaakten van split hydrofoils die in hoogte verstelbaar zijn. Joris: ‘Daarmee regelen ze de hoogte boven het water om zo de weerstand te reduceren.’ Team T71 Hogeschool van Amsterdam, het team dat afgelopen dinsdag omsloeg met de boot door de harde wind, kreeg een nominatie omdat ze met een 3D printer onderdelen hebben kunnen vervangen tijdens de race die kapot waren gegaan. ‘De boot was er slecht aan toe dinsdag. De teamleden hadden geen reserve onderdelen mee, maar wel een 3D printer. Zo hebben zij onder andere de scharnieren waarbij de zonnepanelen vastzitten opnieuw gemaakt.’ Dat verdiende een nominatie voor de innovatie award.

Ook het A11 TU YILDIZ Solar Boat Team uit Turkije werd genomineerd voor hun accu capaciteit. ‘Zij hadden heel nauwkeuring alles berekend en zaten net onder het maximum van 1,5 kWh. Dat is knap en slim gedaan. Veel teams houden een ruimere marge’, vervolgt Joris. Het team ROC Friese Poort uit Sneek (T67) werd genomineerd omdat de boot al meerdere keren is ingezet. ‘Ze zijn ooit gestart in de A klasse en maakte in die klasse als eerste gebruik van draagvleugels. Inmiddels behoort de boot tot de Top klasse. Iedere editie wordt een stap gemaakt en is daardoor ook nog eens duurzaam.’