Kanchenzonga, Trekking in the Indian Himalayas

Yuksom is very near to the second highest mountain of the world: Kanchenzonga or as the local people call it: Sleeping Buddha. It’s more dan 8,5 kilometre high. The whole area is a beautifull national park.

dinsdag 29 december 2020

Landbouw van de toekomst

Dit webinar geeft een aanzet tot de dialoog over een duurzaam landbouwsysteem dat recht doet aan de belangen van alle betrokkenen: van producent tot consument. knaw.nl/landbouw-van-de-toekomst Sprekers Inleiding: Landbouw van de toekomst: ons aller belang, Marcel Dicke, hoogleraar entomologie, Wageningen University & Research 5:00 Wijnand Sukkel, senior onderzoeker open teelten, Wageningen University & Research – Agronomie, -ecologie en technologie: een vruchtbare samenwerking 23:00 Peter Groot Koerkamp, hoogleraar Biosystems Engineering, Wageningen University & Research – De benodigde paradigmaverschuiving van de landbouwtechniek voor ecologisch gebaseerde landbouw 40:25 Cornelis Mosselman, regeneratief akkerbouwer, BI-JOVIRA, Ooltgensplaat – Vooruit boeren in de praktijk 57:25 Noelle Aarts, hoogleraar Socio-Ecological Interactions, Radboud Universiteit – Van debat naar dialoog: praten over de landbouw van de toekomst 1:13:30 Discussie onder leiding van Sjoukje Heimovaara, algemeen directeur Agrotechnology & Food Sciences Group, Wageningen University & Research

donderdag 17 december 2020

Annelies Huygen: Energietransitie alleen succes door meer experimenten e...

Van de 1,5 miljoen woningen die het kabinet vóór 2030 van het aardgas wil halen, zal ongeveer de helft op een warmtenet worden aangesloten. Dat vraagt om een nieuw soort, innovatieve warmtenetten én een nieuwe marktordening, aldus mijn gast. Zij is principal consultant bij TNO en hoogleraar ‘regulering van de energiemarkten’ aan de Universiteit van Amsterdam. Over warmtenetten en hun rol in de energietransitie praat ik met Annelies Huygen.

Will The Black Fly Really Take Off?

woensdag 16 december 2020

Battle of the Bulge - Live stream

dinsdag 15 december 2020

Webinar Zwinbabbel - Operatie Ooievaar

Tijdens deze eerste Zwinbabbel neemt Wouter Faveyts, wetenschapper van het Zwin Natuur Park, je mee op reis met de Zwinooievaars. Een verhaal met hoogtes en laagtes, over land en over zee, langs kusten en bergketens. Ontdek wat onze ooievaars te maken hebben met afvalstorten, rijstvelden en Amerikaanse rivierkreeften.

maandag 14 december 2020

Proeftuin aardgasvrije wijken meets innovatie: Praktijkvoorbeeld Proeftu...

In november en december 2020 organiseert Uptempo! i.s.m. het Programma Aardgasvrije Wijken (VNG Kennis- en Leerprogramma en BZK-PAW team) en het Expertise Centrum Warmte (ECW) een webinardrieluik over warmtenetten op buurt- en blokniveau. Hierin komt aan bod waar en hoe (kleinschalige) warmtenetten kansrijk zijn voor een blok of buurt, wat de mogelijkheden zijn en welke innovaties daarvoor nodig zijn. Daarnaast staan inspirerende casussen van proeftuinen aardgasvrije wijken centraal. Deze webinarreeks is bedoeld voor gemeenten die bijvoorbeeld werken aan de Transitievisie Warmte of (ook) aan de realisatie van een aardgasvrije wijk of buurt, en hun lokale (potentiële) samenwerkingspartners. Wij hopen hen hiermee handvatten te bieden om concrete stappen in de warmtetransitie te zetten. 30 november: webinar ‘innovatielandschap kleinschalige warmtenetten’ De ontwikkelingen rondom warmtenetten gaan razendsnel. Er wordt snel en veel geleerd en geïnnoveerd. Er zijn echter nog weinig gebaande paden of standaard modellen. Experts zijn nodig voor het ontwerp in verband met de complexiteit. Veelal is voor de financiële haalbaarheid subsidie nodig. Governance modellen zijn in vele varianten ook in ontwikkeling. Robert Jan van Egmond nam met ons door wat kansrijke innovaties zijn voor kleinschalige warmtenetten, bijvoorbeeld: DeZONNET, lage temperatuur warmtenet gevoed door PVT-panelen Uit Eigen Bodem, zeer lage temperatuur warmtenet met aardwarmtelussen in combinatie individuele (HT) warmtepompen Buurt Energie Systeem, midden temperatuur warmtenet met collectieve warmtepomp Hocosto, Combinatie van een warmtebuffer (3600 m3, HoCoSto) met zonnecollectoren en een warmtepomp Mini-warmpompnet Itho Daalderop, Eén diepe bodembron (300m) per vijf woningen met individuele warmtepompen ESCOM, PVT op het dak, collectieve opslag van overtollige warmte in de zomer. Zowel de investeringen in huis als in het collectief worden maandelijks betaald (door woningeigenaren en huurders) Servex/Feenstra, hoge temperatuur warmtepomp voor hoogbouw NB: deze lijst is niet uitputtend. We kennen ook Mijnwater en Geohita en zo zijn er meer. Kijk hiervoor op www.uptempo.nu. Verder vertelde Robert Jan dat de ontwikkelingen in sneltreinvaart gaan en wat de focus is van de innovatieve ontwikkelingen, zoals: Tendens naar lagere temperaturen in combinatie met afleverset/booster warmtepomp​ Minder transportverlies, aangepaste woning heeft geen HT nodig​ Ontwikkelen van “laagwaardige” lokale bronnen inclusief zonthermie Doorontwikkelen van opslagtechnieken​ ATES, TCM, Basalt, etc.​ Balanceren Net (interactie tussen warmte- en elektriciteitsnet)​ Slimmer/sneller ontwerpen warmtenetten​ (tools) Regelstrategieën​ Ontwikkelen van wijkaanpak, financiële en governance modellen Het webinar van 30 november in z'n geheel nog eens rustig terugkijken? Dat kan:

zaterdag 12 december 2020

GoudGroen aflevering 1 (2019) Energie Buurtwarmte Buurtkracht GasLos GasVrij WarmteScan

Wat is een warmtescan? Bij een warmtescan wordt er via infraroodbeelden gescand op warmtelekken en koudebruggen. Er worden buiten infraroodfoto’s gemaakt terwijl het binnen warm is. De infrarood-scans laten zien welke delen van het huis warmer zijn ten opzichte van andere delen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zien of isolatie-materiaal is verzakt, of er ergens kieren zitten waar de warmte weg sijpelt of dat ramen veel warmte afstaan naar buiten. Dit soort informatie kan helpen inzicht te geven waar je kunt beginnen met energie besparen. Wat levert een warmtescan je als bewoner op? De resultaten van de warmtescan worden verwerkt in een rapportage. Met deze informatie is het voor bewoners vervolgens gemakkelijker om isolatie- of andere maatregelen te nemen om de warmte- en koudehuishouding optimaal te regelen in hun huis. Hoe gaat een warmtescan in zijn werk en wat kost het? Na aanmelding krijg je, als de weersomstandigheden goed zijn voor het maken van een warmtescan, een datumlijst om aan te geven wanneer je aanwezig bent. Vervolgens krijg je een dag voordat we langskomen bericht en het verzoek om je thermostaat minimaal 3 uur van te voren op 21 graden te zetten, alle radiatoren in je huis open te draaien, de gordijnen open te laten en alle binnendeuren open te zetten. Dit om te zorgen dat je huis zo gelijkmatig mogelijk verwarmd is. Na afloop wordt er een rapport samengesteld dat enkele weken later (en na betaling) per email wordt toegezonden. De kosten zijn € 20,- per woning.

zondag 6 december 2020

190522 Excursie | Bloemrijkedijk - Jacco Immink (Vaarkamp)